Marginalia

9 maaliskuun, 2007

Lisälaite nro. 12

Filed under: Uncategorized — thannikainen @ 3:43 pm

Kaikki tietävät, että maailma hukkuu jätteisiin. Siis asioihin, joiden piti olla kertakäyttöisiä ja joista tuli ikuisia. Maailma näyttää myös olevan hukkumassa tekstiin. Teksti taas oli tarkoitettu ikuiseksi, ja siitä tuli kertakäyttöistä.

Tarkoitan nyt sitä kirjoituksen ylitarjontaa, jota tämä bloginikin edustaa. Ilmiön kiteytti osuvasti Antti Nylén Nuori Voima -lehdessä:

”Koko yhteiskunta on suurta yleisönosastoa. On mahdotonta löytää ihmistä, joka ei kirjoita luettavaksi tarkoitettua tekstiä. Internet on täynnä innokkaiden kirjoittajien kirjoituksia. Joka ikinen postinjakaja, kansanedustaja, leipuri ja AD on myös kirjoittaja. Pieni ja sattumanvarainen osa tästä kirjoituksesta nidotaan kirjoiksi ja myydään tai lähetetään ilmaiskappaleina toisille kirjoittajille.” (NV 1/2006)

Äskettäin kuollut kaunokirjailija ja sekopää Jean Baudrillard huomasi, että jos jokin ilmiö läpäisee koko yhteiskunnan, se menettää merkityksensä. Kun päästään tilanteeseen, missä kaikki on poliittista, varsinaisesti mikään ei enää silloin ole poliittista. Niin taitaa käydä myös kirjallisuudelle, ellei ole käynyt jo.

Tällä hetkellä valtakunnan puhutuin kirjailija on Susan Kuronen. Hänen teoksensa ”Pääministerin morsian” täyttää kaikki kirjan tuntomerkit: siinä on kannet ja sivuja ja lauseiksi jäsennettyä tekstiä. Kuitenkaan se ei ole itsenäinen kirjallinen teos, jota voisi tarkastella osittain erillään tekijästään, vaan kirjoittajansa julkisen imagon jatke.

Luin lehdestä, että kirjan kustantaja on tällä hetkellä kirjoittamassa Kurosen elämäkertaa, joka käsittelee pitkälti Kurosen julkisuuteen tulemisesta ja ”Pääministerin morsiamen” julkaisemisesta aiheutunutta kohua. Ensin julkaistaan kirja ja sen jälkeen kirja, joka käsittelee edellisen kirjan julkaisemista. Kuviota voisi jatkaa loputtomiin, niin kuin asetettaessa kaksi peiliä vastakkain. Baudrillard olisi innostunut tästä.

Kirja on siis yhä enemmän oheistuote, yksi julkisuuskulttuurin punttisalin lisälaitteista. Kirjailijoiden ohella sellaisen voivat julkaista muiden kustannuksella kaikki jotka ovat tehneet jotakin rahvaan mielestä kiinnostavaa ja omalla kustannuksellaan kaikki joilla on rahaa. Jos ei kuulu mihinkään näistä, voi laittaa sepustuksensa internettiin.

On tietysti Luojan lykky, että suurin osa kaikkialla vellovasta tekstimassasta päätyy internettiin. Netissä julkaiseminen on siinä mielessä ”aineetonta” eli harmitonta, ettei sen takia tarvitse kaataa puita.

Mutta jotain perverssiä tässä jatkuvan kirjoittamisen ja lukemisen pakkomielteessä on. Se on eräänlaista tekstuaalista bulimiaa, jossa ahmitaan ja oksennetaan yhä uudelleen, eikä kierre koskaan katkea. Jo 1800-luvulla Oscar Wilde kirjoitti, että luemme niin paljon, ettei meille jää aikaa ajatella ja kirjoitamme niin paljon, ettei meille jää aikaa ihastella.

Advertisement

2 kommenttia »

 1. ”In anguish I imagine a time when art shall cease to seek out the never-said and will go docilely back into the service of the collective life that requires it to render repetition beautiful and help the individual merge, at peace and with joy, into the uniformity of being.

  For the history of art is perishable. The babble of art is eternal.”

  Milan Kundera, tässä artikkelissa (lopussa): http://books.guardian.co.uk/departments/generalfiction/story/0,,2025221,00.html

  Siis täähän ei liity mitenkään tohon mitä sanot mutta ajattelinpa osoittaa sut totakin kohti, kun nyt pulina mainittiin molemmissa! 😀

  Terkkuja kuumevuoteelta,

  Teemu

  kommentti Kirjoittanut Teemu Manninen — 10 maaliskuun, 2007 @ 4:50 pm | Vastaus

 2. does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?

  kommentti Kirjoittanut Yaz Okulu — 30 maaliskuun, 2008 @ 2:40 am | Vastaus


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

%d bloggaajaa tykkää tästä: